Wat is een gecertificeerde boekhouder?
De telefonisch acquisiteur voor administratiekantoren kwam dit vaak tegen tijdens zijn werk. Hij hoorde regelmatig ondernemers doodleuk zeggen: “Ik heb al een boekhouder, die voor een paar tientjes per jaar mijn administratie verzorgt, en ik ga niet overstappen, want boekhouders zijn altijd te duur.” Het was een klassiek voorbeeld van een ondernemer die niet bij een gecertificeerde boekhouder zat. Vanwege zijn gedrevenheid en passie om ondernemers echt te helpen, vroeg hij altijd door.
Veel ondernemers wisten niet dat sommige administratieve beroepen vrij waren om uit te oefenen. Iedereen kon zichzelf bij wijze van spreken morgen inschrijven als administratiekantoor, zolang ze de kennis hadden, een beetje konden rekenen en wisten hoe ze met software moesten omgaan. Maar betekende dit ook meteen dat ze kwaliteit konden bieden? Natuurlijk niet!
Veel kleine ondernemers en starters dachten vaak dat ze het budget niet hadden om een goed administratiekantoor in te schakelen voor hun administratie. Daarom gingen ze automatisch op zoek naar een “goedkope boekhouder”. Uiteindelijk bleek deze goedkope boekhouder vaak duur te zijn, omdat ze in veel gevallen niet de kennis hadden om fiscale voordelen uit te zoeken en te bepalen wat wel en niet meegenomen mocht worden in de boekhouding. Deze ondernemers gaven hun administratie vaak in handen van familieleden die wel eens een factuurtje hadden ingeboekt op de administratieafdeling van een bedrijf. In hun vrije tijd wilden deze familieleden deze ondernemers wel helpen met hun “administratieproblemen”.
En dan gebeurde het volgende: de omzetbelasting of de inkomstenbelastingaangifte moest worden gedaan en de inloggegevens van DigiD werden zonder pardon gegeven aan deze “zogenaamde boekhouders”. Dit terwijl de belastingdienst uitdrukkelijk adviseerde om nooit je inloggegevens aan derden te geven! Een goede, gecertificeerde boekhouder met een beconnummer zou nooit om je inloggegevens vragen. Deze boekhouder zou netjes een aanvraag bij de belastingdienst doen om namens jou en je bedrijf de zaken te mogen behartigen. Je zou dan een bevestiging met een activeringscode ontvangen op het adres waar je ingeschreven staat. Die activeringscode moest worden doorgegeven aan de boekhouder, die dan als intermediair je aangifte en belastingzaken kon regelen.
Een tip voor ondernemers was dan ook: geef nooit, maar dan ook nooit je inloggegevens aan iemand. Als een boekhouder dit wel vroeg, moest je altijd vragen of hij/zij een beconnummer had. Als hij/zij dit niet had, moest je jezelf afvragen of je überhaupt zaken wilde doen met deze boekhouder.
Title

Boekhouding voor Kleine Productiebedrijven: Efficiënt Kostenbeheer en Winstoptimalisatie
Als eigenaar van een klein productiebedrijf is het essentieel om efficiënt kostenbeheer en winstoptimalisatie hoog op de agenda te zetten. Het effectief beheren van de financiën is van cruciaal belang om de concurrentie voor te blijven, groei te stimuleren en duurzaam succes te behalen. Een solide boekhoudingspraktijk vormt de ruggengraat van elk gezond bedrijf en […]

Boekhouding voor Freelancers: Financiële Stabiliteit als Zelfstandige Professional
Als freelancer heb je de vrijheid om je eigen baas te zijn, je eigen klanten te kiezen en je eigen tarieven te bepalen. Het leven als zelfstandige professional biedt vele voordelen, maar het vereist ook verantwoordelijkheid, met name op het gebied van boekhouding en financieel beheer. Om financiële stabiliteit te bereiken als freelancer, is het […]

Financiële Geletterdheid voor Ondernemers: Essentiële Vaardigheden voor Succes
Financiële geletterdheid is een cruciale vaardigheid voor ondernemers. Het vermogen om financiële concepten te begrijpen, financiële informatie te interpreteren en weloverwogen financiële beslissingen te nemen, is essentieel voor het succes en de groei van een bedrijf. Helaas ontbreekt het veel ondernemers aan deze essentiële vaardigheden, wat kan leiden tot financiële problemen en gemiste kansen. In […]